Sarajevski dani poezije opstaju uprkos minimalnim prihodima Društva pisaca BiH

Sarajevski dani poezije, tradicionalna književna manifestacija s izuzetno dugim kontinuitetom djelovanja, uspijevaju opstati uprkos sve manjim finansijama kojima raspolaže Društvo pisaca BiH. Ovogodišnje izdanje počelo je 8. oktobra i trajat će do subote.
 
Prvi dan 58. izdanja Sarajevskih dana poezije otvoren je press konferencijom na kojoj su se obratili Nazif Hasanbegović, predsjednik Organizacionog odbora, Mile Stojić, predsjednik Programskog savjeta i Hadžem Hajdarević, predsjednik Društva pisaca BiH koje je i glavni organizator ovog događaja.

Također, prvog dana ovog festivala u Collegium Artisticumu otvorena je i slikarska izložba \”Izbor – Druga priča\”, a za ideju i realizaciju ove izložbe bili su zaduženi Džeko Hodžić i Udruženje \”Svjetske umjetničke igre\” za BiH.

Na izložbi se mogu pogledati radovi Muhameda Bajramovića, Džeke Hodžića, Hamzalije Muhića, Edina Numankadića i Halila Tikveše, a interesantno je da je otvorena stihovima Fadile Nure Haver, Muje Musagića, Ljubice Ostojić, Gorana Simića i Mustafe Zvizdića.

Isto tako, sutra će u bašti Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti BiH u 19:30 sati biti upriličena promocija novog broja književnog časopisa Život, na kojoj će govoriti Almir Bašović, glavni i odgovorni urednik, te Matija Bošnjak, Dragana Tripković i saradnici časopisa.

Similar Posts