Dževadu Karahasanu posthumno dodijeljena Medalja Bošnjačkog instituta

Ove godine Medalja Bošnjačkog instituta pripala je posthumno Dževadu Karahasanu, nekadašnjem predsjedniku Društva pisaca BiH, istaknutom akademiku, književniku, dramatičaru, esejisti i romanopiscu.

Bošnjački institut – Fondacija Adila Zulfikarpašića u sklopu završne godišnje svečanosti dodjeljuje Medalju kao priznanje Fondacije za značajna ostvarenja i rezultate koji doprinose ukupnom unapređenju, promociji i razvoju Bosne i Hercegovine i Bošnjaka.

Dževad Karahasan, jedan od najuglednijih pisaca Balkana, dobitnik visokih priznanja i međunarodnih nagrada, zalagao se za promoviranje bosanskohercegovačke književnosti u svijetu. U svom književnom radu, tematizirao je međusobno prožimanje Istoka i Zapada, ali je njegov središnji motiv ostao Sarajevo. Dobitnik je brojnih nagrada, a za vrijeme života bio je kandidiran i za Medalju Instituta. Iako Bošnjački institut do sada nije Medalju dodjeljivao posthumno, ovaj put je učinjena iznimka.

„Upravni odbor imao je u vidu evropski i svjetski značaj njegovog književnog djela i doprinos uzdizanja dobre književnosti u književnim otkrićima zagonetne složenosti svijeta, ljudskog bića, života, u književnim udubljivanjima u tajanstvene odnose ljubavi, šutnje, dijaloga. Posebno se cijenila njegova vjernost dubljim iskustvima vjere, humanosti i tolerancije, njegova vjera u životnu istinu i pravdu za Bosnu i Sarajevo kao svijet postajanja i nade, kao važnu metaforu Evrope i svijeta“ istaknuo je dr. Hilmo Neimarlija.

Dževad Karahasan ostat će upamćen i po opusu žanrovske razuđenosti, bogatstvu jezika i misaonoj uzvišenosti. Djela su mu prevedena na sedamnaest jezika, a neka od najznačajnijih su: „Istočni divan“, „Kuća za umorne“, „Dnevnik selidbe“, „Izvještaji iz tamnog vilajeta“, „Sjene smrti“.

U ime porodice Karahasan, Medalju je primio Mirsad Fazlić, a dodijelio ju je Fehim Škaljić, predsjednik Upravnog odbora Bošnjačkog instituta. Medalja je dodijeljena i akademiku Safetu Zecu čije je djelovanje ‘planetarna vrijednost’, kako je to između ostalog, naveo Škaljić.

Similar Posts