60. Sarajevski dani poezije

Društvo pisaca u BiH objavljuje program 60. Sarajevskih dana poezije.

Ovogodišnje Sarajevske dane poezije su podržali: Grad Sarajevo, Ministarstvo kulture i sporta KS i BBI banka.

Link za Zoom: https://us02web.zoom.us/j/87655075189?pwd=dmZ3K1R4YjdXa2FYZ1NuMGkreWc4Zz09

Utorak, 22.6.2021.

12.00: Konferencija za medije

Obraćanja: Hadžem Hajdarević, predsjednik Društva pisaca u BiH, Mile Stojić, predsjednik Programskog savjeta, Nazif Hasanbegović, predsjednik Organizacionog odbora

Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti BiH, Ulica Sime Milutinovića Sarajlije 7

17.00: Mlađa bosanskohercegovačka poezija (U povodu 50 godina od smrti Maka Dizdara)

Urednica programskog sadržaja: Emina Adilović
Sudjeluju: Mile Lisica, Vladana Perlić, Armin Stefanović, Mihaela Šumić (BiH)
Gosti: Denis Ćosić (Hrvatska), Gorčin Dizdar (BiH), Marija Dragnić, Albina Pramenković (Srbija), Jana Radičević (Crna Gora)
www.zoom.com

18.30: Tin Ujević i Bosna

Urednik programskog sadržaja: Nenad Tanović
Sudjeluju: Željko Ivanković, Mile Stojić
www.zoom.com

20.30: Trenutna pjesnička produkcija u BiH

Urednik programskog sadržaja: Edin Pobrić
www.zoom.com

Srijeda, 23.6.2021.

17.00: Poezija za djecu: Pričaj mi priču, slikaj mi pjesmu

Urednica programskog sadržaja: Jagoda Iličić
Sudjeluju: Mirsad Bećirbašić, Šimo Ešić
www.zoom.com

18.30: Kratki rezovi- Razgovori pjesnika

Voditelj programa: Ahmed Burić
Sudjeluju: Semezdin Mehmedinović, Goran Samardžić
www.zoom.com

20.30: Stih u regiji

Voditelj programa: Ahmed Burić
Sudjeluju: Amir Brka, Lidija Deduš, Dijala Hasanbegović, Monika Herceg, Jovica Ivanovski, Asmir Kujović, Naida Mujkić, Nadija Rebronja, Ana Ristović, Goran Stanković, Aleš Šteger, Dragana Tripković, Mustafa Zvizdić, Adnan Žetica
www.zoom.com

Četvrtak, 24.6.2021.

17.00: Kratki rezovi: Razgovori pjesnikinja

Voditeljica programa: Emina Adilović
Sudjeluju: Dragana Grujinović, Azemina Krehić
www.zoom.com

18.30: Poetski portali

Voditelj programa: Nazif Hasanbegović
Sudjeluju: Stevan Bradić, Enes Halilović, Jovica Letić, Senka Marić, Radomir Mitrić, Nikola Živanović
www.zoom.com

19.30: Poetsko mapiranje grada

Urednici programskog sadržaja: Nazif Hasanbegović, Nenad Tanović
www.zoom.com

20.30: Bosanskohercegovački pjesnici u inozemstvu

Domaćin pjesničke večeri: Hadžem Hajdarević
Sudjeluju: Munib Delalić, Refik Ličina, Adin Ljuca, Faiz Softić, Jasna Šamić
www.zoom.com

Petak, 25.6.2021.

17.00: Kratki rezovi: Razgovori pjesnikinja

Voditelj programa: Emina Adilović
Sudjeluju: Adisa Bašić, Tanja Stupar Trifunović
www.zoom.com

18.30: Prevođenje bosanskohercegovačke poezije u svijetu

Sudjeluju: Mirzana Pašić Kodrić
www.zoom.com

20.30: Online poezija

Domaćin pjesničke večeri: Ahmed Burić
Sudjeluju: Bisera Alikadić, Amir Brka, Aleksandra Čvorović, Željko Grahovac, Fadila Nura Haver, Željko Ivanković, Goran Karanović, Nedžad Maksumić, Mujo Musagić, Emina Selimović, Goran Simić, Amir Talić, Almir Zalihić
www.zoom.com

Subota, 26.6.2021.

17.30: Promocija časopisa Život 
Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti BiH, Ulica Sime Milutinovića Sarajlije 7

18.30: Svečana dodjela Priznanja “Bosanski stećak”
Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti BiH, Ulica Sime Milutinovića Sarajlije 7

\”Sarajevski dani poezije su najstarija književna manifestacija na našim prostorima. U gotovo šezdeset godina postojanja, gosti sarajevske smotre pjesništva bili su, slobodno možemo reći neki od najvažnijih pjesnika 20. stoljeća… Ovogodišnji, 59. Sarajevski dani poezije, održavaju se u posebnim uvjetima. Nismo smjeli ugroziti kontinuitet manifestacije. Usljed pandemije, programski sadržaji se održavaju na platformi ZOOM, i mogu reći da je ovo, novo iskustvo na neki način i obogatilo mogućnosti plasiranja i samog pjesništva i žive informacije o njemu. Pokazalo se da su riječ i poezija jači od svake uvjetovanosti.\”  

\”I ove će godine, bez obzira na planetarnu, pandemijsku pošast izazvanu koronavirusom Covid 19, biti održana Međunarodna književna manifestacija Sarajevski dani poezije. Dočekali smo da se, od 1962. godine, kad je prvi put u Sarajevu održana ova velika internacionalna pjesnička smotra, da se Sarajevski dani poezije organiziraju i šezdeseti put. Društvo pisaca Bosne i Hercegovine, na preporuku Programskog savjeta Manifestacije, odlučilo je da se ovogodišnji programski sadržaji Manifestacije budu održani od 22. do 26. juna 2021. godine. Odlučeno je to iz razloga da bi se se sljedeći Sarajevski dani poezije vratili u svoje prirodno, majsko vrijeme, kad su u nekim prošlim vremenima bili i tradicionalno održavani.

Šezdeseto izdanje Sarajevskih dana poezije, nažalost, uvjetovano je nepovoljnim epidemiološkim okolnostima, pa će najveći broj i ovogodišnjih programskih sadržaja, kao i prethodne, 2020.godine, biti održani on line, putem internetskih platformi. Za sve nas je to bilo sasvim novo književnopromotivno iskustvo, koje se pokazalo mnogo prohodnijim, prihvatljivijim, dodatno bogatijim negoli nam se to ranije činilo.

Predviđeni programski sadržaji prvenstveno se tiču susreta književnih stvaralaca u zemlji i svijetu, makar, uglavnom, preko zakupljenih internetskih platformi, te afirmiranje bosanskohercegovačke poezije i općenito pjesničke riječi kao književnoetičke “misije” u mutnim društvenim kontekstima. Ono što bi se, od programskih sadržaja, moglo posebno istaknuti jest tradicija razgovora pjesnika o poeziji i pjesničkom stvaralaštvu kros formu “kratkih rezova”, u čemu sudjeluju neki od najprominentnijih bosanskohercegovačkih i regionalnih pjesnika, zatim književnokritičke opservacije o najnovijim pjesničkim knjigama u Bosni i Hercegovini, razgovor o prisustvu poezije na domaćim i inozemnim internetskim književnim portalima, topoografsko pozicioniranje poezije i pjesnika kroz projekt “Poetsko mapiranje”, gdje je mjesto mlađe bosanskohercegovačke poezije u savremenom pjesništvu, itd., itd.

Ono što je kruna svakih Sarajevskih dana poezije jest tradicionalna Nagrada/Priznanje “Bosanski stećak” koja se svake godine dodjeljuje nekom afirmiranom inostranom ili domaćem pjesničkom stvaraocu. Programski savjet Manifestacije je odlučio da ove godine dobitnik “Bosanskog stećka” bude jedan od najznačajnijih bosanskohercegovačkih pjesnika Veselko Koroman, čiji su radni vijek i pjesničko stvaralaštvo u najvećoj mjeri vezani za Sarajevo.

Promociji i afirmaciji Sarajevskih dana poezije u znatnoj mjeri doprinose domaći mediji, bilo da je riječ o štampanim medijima, elektronskim medijima, ili, pak, internetskim portalima. Zato smo im veoma zahvalni u doprinosu afrimiranja pjesničke riječi i ukupnoga pjesničkog stvaralaštva na našim i širim prostorima.\”

Hadžem Hajdarević, predsjednik Društva pisaca

60. Sarajevski dani poezije

Similar Posts